-
Linux
Dünyanın açık kaynak kodlu en yaygın işletim sistemi olan Linux aynı zamanda geliştiriciler için birebirdir. Ücretsiz olmasının yanında sağladığı avantajlar oldukça fazla. Üstelik son dönemlerde Linux Mint güncellemesiyle görsel açıdan tatmin edici hale geldi.
-
FreeBSD
Aslında günlük hayatımızda rastlayabileceğimiz birçok detayda FreeBSD dizinleri bulunuyor. Hem macOS hem de PS işletim sisteminde rastlanan FreeBSD masaüstü kullanıma doğrudan adapte olamıyor. Ancak KDE ya da GNOME gibi masaüstü sürümlerde kullanmak mümkün.
-
Syllable
Dilerseniz açık kaynak kodlu olduğundan ötürü geliştirebileceğiniz bir işletim sistemi olan Syllable ücretsiz olarak sunuluyor. Phyton ile çalışan geliştiriciler için doğal bir antrenman alanı gibi düşünülebilir. Basit temellerde günlük kullanıma yeterli bir alternatif işletim sistemidir.
-
ArOS & MorphOS
Bu iki işletim sisteminin çıkış noktasının benzer olduğunu söylemek gerekiyor. Eski tip Amiga bilgisayarların dönemini yansıtan projelerden ArOS 64 bit işletim sistemi olduğu için günümüz laptop ve masaüstü bilgisayarlarında çalışmaktadır. MorphOS kullanmak için bir PowerPC işlemciye ihtiyaç duyulmakta.
-
Haiku
Şuan için en gelişmiş yazılım ve uygulamaların tamamına yakınını çalıştıran Haiku yeni çıkan paket programları çalıştırma konusunda sorun yaşatabilir. Ancak Windows’a alternatif işletim sistemi olduğu gibi ücretsiz olması cezbeden noktası olarak görünüyor.