Uzay Boşluğunda Hayata Tutunabilen Tek Canlı: Tardigradlar!

Gezegenimiz üzerine dev bir asteroit çarptığını düşünelim. Zorlu hava, ortam koşullarına karşı oldukça dayanıksız olan insan türü için bu çarpışma bir son olabilir. Ancak böyle bir durumda bile hayatta kalabilme yeteneği bulunan canlıların olduğu yapılan deneylerde ortaya çıktı.
Current Biology Dergisi‘nde yayınlanan bir araştırmada uzay boşluğunda bir hayvanın yaşam şansları değerlendirilmiş. Yaklaşık olarak bir yıl önce yapılmış olan bu araştırmada kapsülle uzay boşluğuna gönderilen tadrigradların büyük çoğunluğunun sadece uzay boşluğunda değil dünyada bulunandan 1000 kat daha fazla ultraviyole ışınlarına dayanabildikleri gözlemlendi.
Bilim adamları, bu canlıların suyla temas eder etmez derin uykularından uyandıklarını hatta doğal bir şekilde çoğalmaya başladıklarına şahit oldular. Araştırmada bulunan bilim adamlarından İsveç Kristianstadt Üniversitesi’nden İngemar Jönsson, tadrigrad adı verilen bu canlıların uzay boşluğunun zor koşullarına rağmen hayatta kalmayı başarmalarının bugün için bir gizem olduğunu belirtirken bu canlıların dayanıklı yapılarının hücresel adaptasyonları ile ilgili olabileceğine bağladıklarını açıkladı.
Tardigrad adı verilen canlıların doğal yaşam alanları likenler ve yosunlar olarak biliniyor. Yıllarca susuzluğa ve kuraklığa dayanabildikleri bilinen bu canlıların diğer küçük canlılarla veya döküntülerle beslenen 600 farklı türü olduğu düşünülüyor. Yapılan araştırmalarda bu canlılar için ilginç bir açıklama var. “Okyanuslar tamamen yok olmadan tardigradların yok olması imkansız!”
Ekstrem yaşam şartlarına oldukça dayanıklı olan tardigradlar, dünya üzerinde insanoğlunun ve bitkilerin yaşayamayacağı senaryolarda bile sorunsuz bir şekilde yaşamlarına devam edebilirler.
Bu tür canlıların daha geniş kapsamlı araştırılması ile birlikte gelecekte insanlık için akla hayale sığmayacak sonuçlar elde edilebilir.