ABD Havacılık ve Uzay Dairesi olan NASA tarafından 16 Kasım’da uzaya gönderilen Orion kapsülüyle temas kesilmişti. Artemis misyonuyla fırlatılan kapsülle yeniden iletişim kurulduğu açıklandı.
NASA tarafından dünyadan uzaya veri gönderimi amacıyla kullanılan Derin Uzay Ağı Programı kapsamında Orion kapsülü uzaya gönderilmişti. NASA ile kapsül arasındaki bağlantı, yeniden yapılandırma işlemi sırasında kopmuş ve bir daha bağlantı kurulamamıştı.
NASA tarafından yaşanan iletişim kopukluğunun giderildiği ve Orion ile yeniden bağlantı kurulduğu açıklandı. 47 dakikalık yaşanan bu sinyal kesintisinin nedeni halen bilinmiyor. NASA, söz konusu kesintinin detaylı olarak araştırılacağını belirtti.
Orion kapsülü, 21 Kasım’da 128 km ile Ay’ın yörüngesine en yakın konuma gelmişti. Kapsülün Ay yörüngesinde yaklaşık olarak 1 hafta kalacağı ve daha sonra ise Dünya’ya dönmeye başlayacağı açıklandı. Orion kapsülü, herhangi bir terslik olmaması halinde, 11 Aralık günü Pasifik Okyanusu’na inecek.
Orion Maliyeti 37 Milyar Dolar
NASA astronotlarının 2024 yılında Orion kapsülü ile Ay çevresinde deneme uçuşları yapacağı kaydedildi. SpaceX firmasına ait olan StarShip ile 2025 yılında Ay’a inme girişimlerinde bulunacağı açıklandı.
Orion kapsülü, NASA tarafından geliştirilen en yüksek maliyetli kapsül olarak dikkat çekiyor. Sürecin başından itibaren oluşan toplam maliyetin 37 milyar doları aştığı kaydedildi. Bu büyük bütçelerin temel hedefi, uzay programlarının geliştirilmesi ve ilerleyen yıllarda Mars’a kurulacak kolonilerin temellerinin atılmasının olacağı tahmin ediliyor.