LGS Sonuçları Açıklandı! Tercihler Nasıl Yapılır?

LGS Sonuçları Açıklandı! Tercihler Nasıl Yapılır?

Türkiye genelindeki LGS tercih süreci başladı. Öğrenciler, tercihlerini 19 Temmuz'a kadar yapabilecekler. Liselere yerleştirme sonuçları ise 24 Temmuz'da açıklanacak. Merkezi sınavla öğrenci alan okullara toplamda 206 bin öğrenci yerleştirilecek. Tercih işlemi e-okul internet sitesi üzerinden veya ortaokul müdürlüklerinde gerçekleştirilebilecek. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden en fazla 10 okula kadar tercih yapabilecekler. Nakil işlemleri ise iki dönemde gerçekleştirilecek.

A+A-

LGS sonuçlarının açıklanması sonrasında tercih maratonu bugün başlıyor. Tercihler, 19 Temmuz'a kadar yapılabilecek. Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar 24 Temmuz tarihinde ilan edilecek.

Tercih Başvuruları Başladı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sonuçlarının açıklanması sonrasında tercih başvuruları bugün başlıyor. Tercih başvuruları 19 Temmuz'a kadar devam edecek. Sınavla öğrenci alan okullara, 206 bin öğrenci yerleştirilecek.

meb.jpg

Tercih İşlemleri Nasıl Yapılır?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercihleri 3 Temmuz 2023 Pazartesi günü başlayacak ve 19 Temmuz 2023 saat 17.00'ye kadar sürecek.

Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecektir. Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacak.

okull.jpg

Merkezi Yerleştirme Nasıl Yapılacak?

Merkezî yerleştirme; merkezî sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına merkezî sınav puanı üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yapılacak. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecek.

Merkezî sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak.

Yerel Yerleştirme Nasıl Yapılacak?

Yerel yerleştirme işlemleri; okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il, ilçe millî eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak.

Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılacak.

Tüm Öğrenciler Yerel Yerleştirmeye Katılmalıdır

Sınava giren ve merkezî sınav puanına sahip olan öğrenciler dâhil tüm öğrencilerin, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmaları gerekiyor. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda öğrencilere merkezî sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak.

Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler tercihte bulunamayacak.

okul-001.jpg

Tercih Süreci ve Kontenjanlar

Öğrenciler; merkezî sınav puanı ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek.

Merkezî sınava girmeyen öğrenciler ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabilecek.

İlk Tercih Ekranı Yerel Yerleştirme İçin Açılacak

Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapabilecek. Yerel yerleştirme tercihlerinde ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercih edebilecek.

Tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek.

Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihlerini gerçekleştiren öğrenciler; istemeleri hâlinde merkezî sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecek.

Yerel yerleştirme tercih ekranındaki “yeşil” renk, öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları; “mavi” renk, komşu kayıt alanında yer alan okulları; “kırmızı” renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtecek.